Kurkuma wspiera zdrowie
Kurkuma ma mocny, korzenny i lekko gorzkawy smak. Jeden z jej składników – kurkumina – nadaje charakterystyczny kolor potrawom curry. Już w około 600 r p.n.e. stosowano ją jako barwnik produktów.
Kurkuma jest popularna szczególnie w kuchni azjatyckiej, jednak nie wszyscy wiedzą, że ma wiele zdrowotnych właściwości i warto ją stosować również w innych potrawach. wzmacnia organizm, poprawia funkcję trawienne oraz wpływa na regulację menstruacji. Obniża również poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz łagodzi bóle stawów.
Złote mleko to hit jesieni. Pij, aby wzmocnić odporność lub zwalczyć przeziębienie
Kurkuma jest jednym ze składników złotego mleka. Taki napój wzmocni odporność, ale i pozwoli zwalczyć przeziębienie, o które nie trudno w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco, a także łagodzi kaszel, gorączkę i ból gardła.
Jak przygotować złote mleko? Przepis jest banalnie prosty! Wystarczy podgrzać szklankę mleka (krowiego lub napoju roślinnego) i dodać do niego łyżkę kurkumy. Można dać także starty korzeń imbiru. Następnie, gdy napój ostygnie, dodajemy łyżeczkę miodu i łyżeczkę oleju kokosowego.