Piję jesienią, by wzmocnić odporność. Banalny przepis i pyszny smak

Kurkuma jako przyprawa wykorzystywana jest w kuchni od lat. Niewiele jednak wie, że ma także wiele właściwości zdrowotnych. Można z niej zrobić tzw. złote mleko, które będzie idealne na walkę z przeziębieniem. Sprawdź, jak wzmocnić swoją odporność.
Chroni przed przeziębieniem i wzmacnia odporność, przepis jest banalnie prosty, fot. Garna Zarina/Shutterstock

Kurkuma wspiera zdrowie

Kurkuma ma mocny, korzenny i lekko gorzkawy smak. Jeden z jej składników – kurkumina – nadaje charakterystyczny kolor potrawom curry. Już w około 600 r p.n.e. stosowano ją jako barwnik produktów.

Kurkuma jest popularna szczególnie w kuchni azjatyckiej, jednak nie wszyscy wiedzą, że ma wiele zdrowotnych właściwości i warto ją stosować również w innych potrawach. wzmacnia organizm, poprawia funkcję trawienne oraz wpływa na regulację menstruacji. Obniża również poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz łagodzi bóle stawów.

Złote mleko to hit jesieni. Pij, aby wzmocnić odporność lub zwalczyć przeziębienie

Kurkuma jest jednym ze składników złotego mleka. Taki napój wzmocni odporność, ale i pozwoli zwalczyć przeziębienie, o które nie trudno w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco, a także łagodzi kaszel, gorączkę i ból gardła. 

Jak przygotować złote mleko? Przepis jest banalnie prosty! Wystarczy podgrzać szklankę mleka (krowiego lub napoju roślinnego) i dodać do niego łyżkę kurkumy. Można dać także starty korzeń imbiru. Następnie, gdy napój ostygnie, dodajemy łyżeczkę miodu i łyżeczkę oleju kokosowego. 

Czytaj dalej: