Jak nazywa się „drzewo” kiwi i gdzie rośnie?
Być może nie wszyscy wiedzą, ale kiwi nie rośnie na drzewie, a na pnączu zwanym aktinidia (łac. Actinidia) - najbardziej znana odmiana to aktinidia smakowita (Actinidia deliciosa). W Polsce zyskują też na popularności odmiany mini kiwi, znane jako aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta), oferujące mniejsze, gładkie owoce, które można spożywać w całości, razem ze skórką. Aktinidia to roślina, która potrafi wspinać się na imponujące wysokości, nawet do kilkunastu metrów, pod warunkiem, że ma na czym się wesprzeć. Preferuje cieplejsze regiony, gdzie może rosnąć w pełni swojej krasie.
Kiwi, fot. shutterstock.com
Skąd nazwa owoców? Nie bez powodu może kojarzyć się z ptakiem, którego pióra przypominają ich brązową, owłosioną skórkę.
Kiwi - właściwości
Kiwi to nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy owoc. Zawiera dużo witaminy C – jedno średnie kiwi może pokryć 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Nie brakuje w nim także witamin z grupy B, E, K oraz minerałów takich jak potas, magnez, czy wapń. Bogactwo błonnika sprawia, że kiwi wspomaga trawienie i może pozytywnie wpływać na pracę jelit. Dla tych, którzy dbają o linię, warto podkreślić niską kaloryczność kiwi – 100 gramów owocu to zaledwie około 60 kcal.
Czytaj także: Oto najlepszy owoc do naturalnego oczyszczania jelita grubego. Kilogramy lecą w dół
Na co dobre jest kiwi?
Regularne spożywanie kiwi może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, kiwi wzmacnia system immunologiczny, pomagając w walce z przeziębieniami i innymi chorobami wirusowymi. Jest również sprzymierzeńcem zdrowego serca i układu krwionośnego, przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi oraz ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jedzenie kiwi to prosty sposób na wprowadzenie do diety składników wspierających zdrowie serca i naczyń krwionośnych.
Czytaj także: To witamina, która wspiera układ nerwowy. Pomaga na nerwobóle i sen