Klasyczna sałatka jarzynowa przygotowywana jest z gotowanej marchewki, pietruszki, ogórków kiszonych, zielonego groszku oraz jajek. Często dodaje się do niej również ziemniaki, a wszystkie składniki łączy się z majonezem. Nierzadko wzbogacamy ją także o cebulę i posypujemy świeżą natką pietruszki. W rezultacie otrzymujemy proste, pożywne i zdrowe danie. Słynna restauratorka i gospodyni formatu „Kuchenne rewolucje”, ma jednak swoją wersję tego popularnego dania!
Sałatka jarzynowa wg. Magdy Gessler
Zdaniem celebrytki sałatka jarzynowa będzie znacznie smaczniejsza, jeśli nie dodamy do niej cebuli. Warzywo to ma bardzo intensywny smak, a także aromat, więc może za mocno dominować nad innymi elementami. Zamiast tego składnika, ekspertka proponuje wykorzystanie ziemniaków śląskich, które „nie są mączyste, a są kleiste”.
Dla mnie nie ma wielkanocnego stołu bez sałatki jarzynowej. Pyszna tradycyjna z dodatkiem marynowanych grzybków i doprawiona musztardą. Taka jak dawniej – zapewnia Gessler.
Restauratorka podzieliła się też wskazówką dotyczącą używania groszku. Według niej lepiej wybierać produkt z puszki, a nie mrożonkę.
Groszek powinien być o bardzo miękkiej skórce. Wolę z puszki niż ten mrożony, bo ten mrożony jest zawsze twardszy, mimo że jest bardziej zielony – wyjaśnia.