Zdrowa alternatywa dla ziemniaków. To naturalny prebiotyk!
Zamiast ziemniaków, warto do swojej diety włączyć topinambur. Warzywo to wciąż jest niedoceniane, a jest bardzo zdrowe i pyszne! Będzie świetną alternatywą do obiadów, szczególnie w diecie cukrzycowej.
Topinambur ma niski indeks glikemiczny, więc jest bezpieczny dla osób z zaburzeniami glikemii. Dodatkowo reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi, dzięki zawartości bogatej dawki inuliny. Zapobiega skokom cukru, ale i dba o zdrowie jelit.
To naturalny prebiotyk, który z powodzeniem zastąpi ziemniaki. Topinambur, nazywany też słonecznikiem bulwiastym, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym: żelaza, wapnia, potasu, witaminy A i C.
Jedząc regularnie słonecznik bulwiasty wspieramy układ sercowo-naczyniowy. Zawarty w nim potas obniża ciśnienie, a błonnik poziom cholesterolu we krwi. Sięgając po to warzywo wzmocnimy też swoją odporność.
Jak jeść topinambur?
Topinambur można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Warto jednak pamiętać, by nie jeść tego warzywa na surowo, a upiec lub ugotować. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik ziemniaków do różnych potraw, ale także jako dodatek do zup, sałatek czy gulaszu.