Poplista

1
sanah, Krzysztof Zalewski Eviva l'arte! (K. Przerwa-Tetmajer)
2
Ed Sheeran Azizam
3
Sobel, francis, Deemz KOCHASZ?

Co było grane?

12:50
Justin Bieber Love Yourself
12:53
Wiktor Dyduła / Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
13:00
FAKTY RMF FM

Jedz codziennie dwa kawałki tego owocu. Cholesterol spadnie błyskawicznie

W obliczu rosnących problemów zdrowotnych związanych z wysokim poziomem cholesterolu, eksperci coraz częściej zwracają uwagę na prostą, lecz skuteczną metodę walki z tym problemem. Okazuje się, że rozwiązanie może być bliżej, niż myślimy – wystarczy sięgnąć po owoce, które znamy i cenimy od lat. Mowa o jabłkach, które, jak podkreślają badacze, mogą odgrywać kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia naszego serca.
fot. Shutterstock

Cholesterol – niewidzialny wróg

Wysoki poziom cholesterolu w organizmie to problem, który nie daje wyraźnych objawów, lecz jego skutki mogą być bardzo poważne. Cholesterol przyczynia się do tworzenia się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia zawałów serca czy udarów mózgu. Dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe jest jednym z głównych winowajców, jednakże niektóre produkty spożywcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu.

Czytaj też: Zaskakujące doniesienia naukowców. Twierdzą, że odkryli nowy kolor 

„Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada”

Jednym z takich produktów są jabłka – owoc obecny na co dzień w naszych domach. Eli Brecher, znany brytyjski dietetyk, podkreśla, że jabłka są bogate w składniki odżywcze, w tym witaminę C, K, E oraz miedź. To jednak nie wszystko. Jabłka zawierają pektynę i polifenole, które nie tylko pomagają obniżyć poziom cholesterolu, ale również redukują ryzyko wystąpienia nadciśnienia i udarów mózgu.

Naukowe potwierdzenie

Badania opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” w 2020 roku dostarczają nam konkretnych dowodów na korzystny wpływ jabłek na nasze zdrowie. W badaniu, w którym uczestniczyło 40 osób spożywających codziennie dwa jabłka przez osiem tygodni, zaobserwowano znaczący spadek poziomu cholesterolu. Jabłka, podobnie jak czerwone wino czy herbata, zawierają polifenole, które sprzyjają zdrowiu i elastyczności naczyń krwionośnych.

Więcej niż tylko obniżenie cholesterolu

Jabłka to źródło flawonoidów, w tym procyjanidyn, które mają silne właściwości antyoksydacyjne i mogą pomagać w redukcji LDL, znanego jako „zły” cholesterol. Ponadto, wysoka zawartość antyoksydantów w jabłkach może chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer czy Parkinson, a także wspierać funkcjonowanie mózgu.

Jabłko kontra sok jabłkowy

Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty z jabłek są równie korzystne. Badania wykazały, że sok jabłkowy, który nie zawiera pektyny, nie przynosi takich samych korzyści w obniżaniu cholesterolu, jak spożywanie całych owoców.

Jabłka w codziennej diecie

Mimo że „kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada” to popularne przysłowie, istnieją naukowe dowody na to, że regularne spożywanie jabłek może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jabłka zawierają mniej witaminy C niż pomarańcze, ale więcej błonnika niż melony i dwa razy więcej niż gruszki. Pektyna, rozpuszczalny błonnik pokarmowy, znajdujący się głównie w skórce i miąższu jabłek, ma kluczowe znaczenie dla poprawy poziomu cholesterolu we krwi.

Konsultacja z lekarzem

Pomimo licznych korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania jabłek, ważne jest, aby pamiętać o regularnym sprawdzaniu poziomu cholesterolu. Jeśli masz obawy dotyczące swojego cholesterolu, skonsultuj się z lekarzem.

Jabłka to nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy dodatek do naszej diety. Włączając je do codziennego menu, możemy nie tylko cieszyć się ich smakiem, ale również korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu.

źródło: getsurrey.co.uk

Polecamy

Więcej z kategorii: Zdrowie

Najchętniej czytane