Tarta z malinami. Przepis Ewy Wachowicz
Ciasto:
- 220 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- 100 g masła
Krem:
- 250 g mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- maliny
Do dekoracji:
- cukier puder
- mięta
Tarta z malinami według Ewy Wachowicz
Ciasto kruche (uwaga – wszystkie składniki powinny być schłodzone): Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło i siekamy. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtka i szczyptę soli. Szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy. Wyklejamy formę do tarty (średnica 26 cm). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami. Ten zabieg powoduje, że ciasto w trakcie pieczenia nie „wstanie”. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180-190 stopni Celsjusza na około 15 minut. Po kwadransie wyjemy papier z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut – na złoty kolor.
Krem: Czekoladę roztapiamy nad gorącą kąpielą wodną, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy i delikatnie łączymy z masą serowo-czekoladową. Przekładamy na wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy maliny. Dekorujemy listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego!