3 największe błędy przy przygotowaniu steków
Przygotowanie perfekcyjnego steka wymaga nie tylko dobrej jakości mięsa, ale też odpowiedniej techniki. Andy Hearnden, znany w sieci jako Andy Cooks, podzielił się swoimi obserwacjami na temat najczęstszych błędów popełnianych przez domowych kucharzy:
- Używanie oleju do smażenia steków – ekspert wyraźnie podkreśla, że smażenie steka na oleju to duży błąd. Zamiast tego poleca używać smalcu.
- Niedostateczne solenie mięsa – grube steki potrzebują więcej soli, niż się wydaje. Spora jej ilość zostaje na patelni, więc nie należy się jej bać.
- Brak „odpoczynku” po smażeniu – stek powinien po usmażeniu odpocząć, by soki równomiernie się rozprowadziły.
Jak podkreśla Andy, wybór odpowiedniego rodzaju tłuszczu, którego używamy do smażenia potraw, jest niezwykle istotny:
Smalec to fantastyczny naturalny tłuszcz, ale co ważniejsze, dodaje znacznie więcej pysznego, wołowego smaku twojemu stekowi.
Czytaj także: To najzdrowszy tłuszcz na świecie! Naukowcy właśnie to potwierdzili
Jak usmażyć dobry stek? Dodaj ten składnik
W swoim filmie na TikToku Andy Cooks zwraca uwagę, że smalec to klucz do idealnego steka. Ten tłuszcz ma wysoką temperaturę dymienia i nie rozkłada się tak szybko jak olej. Dzięki temu można smażyć mięso na dużym ogniu, uzyskując chrupiącą skórkę i soczysty środek.
- Użyj smalcu zamiast oleju – zapewni on lepszy smak i aromat steka.
- Nie bój się soli – gruby stek potrzebuje jej więcej, niż myślisz.
- Zastosuj suche peklowanie – pozostaw stek w soli na noc, by mięso nabrało głębi smaku.
- Pozwól stekowi odpocząć – po smażeniu odstaw go na kilka minut, a przed podaniem możesz go krótko podsmażyć, by był gorący.
Stopnie wysmażenia steków
Źródło: express.co.uk, BBQ.PL