Poplista

Maciej Skiba - Chcę Ciebie częściej
1
Maciej Skiba Chcę Ciebie częściej
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino - Tamo bien
2
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino Tamo bien
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka - samoloty
3
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka samoloty

Co było grane?

Daria Zawiałow / Artur Rojek - Dziwna
00:11
Daria Zawiałow / Artur Rojek Dziwna
Underdog Project - Summer Jam
00:14
Underdog Project Summer Jam
Budka Suflera - Jolka, Jolka pamiętasz
00:18
Budka Suflera Jolka, Jolka pamiętasz

Barszcz biały, czyli pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Sprawdź przepis

Barszcz biały, nazywany też żurkiem, to zupa, której nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. Jeżeli nie mamy czasu na zakiszenie barszczu w domu możemy wykorzystać gotowy zakwas z butelki. Warto jednak poświęcić chwilę i zakisić barszcz w domu!

Żuraek podawany z jajkiem i białą kiełbasą to tradycyjny smak polskiej Wielkanocy. Sekret dobrego barszczu białego tkwi w zakwasie. Ten trzeba przygotować tydzień wcześniej.

Składniki na zakwas: 100 gramów mąki razowej na jeden litr przegotowanej wody, skórka z kromki razowego chleba, posiekany ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i roztarty kminek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w naczyniu i zostawiamy na tydzień, przykryte lnianą ściereczką, w temperaturze pokojowej.

Jeżeli nie mamy czasu na zakiszenie barszczu w domu możemy wykorzystać gotowy zakwas z butelki.

Na bazie tego zakwasu, robimy barszcz typowo wielkanocny, czyli mięsny. Musimy najpierw ugotować wywar na wędzonej kiełbasie lub wędzonych żeberkach. Zalewamy nim przygotowany wcześniej zakwas, zagotowujemy, doprawiamy kminkiem, szczyptą soli i cukru.

Taki barszcz świetnie smakuje z jajkiem i białą kiełbasą, szczególnie tą domowej roboty.


 
Polecamy