Kawa będzie smakować zupełnie inaczej. Po prostu zmień to ustawienie w ekspresie

Dziś picie kawy to swego rodzaju rytuał – przy filiżance spotykamy się z przyjaciółmi i rodziną, rozmawiamy, śmiejemy się i plotkujemy. Jednak nawet ulubiony smak może z czasem się znudzić. Zanim sięgniesz po inne ziarna, wypróbuj prosty trik. Pomoże on wydobyć z twojej kawy zupełnie nowe walory!
Sposób dla miłośników kawy. Ten prosty trik z ekspresem zupełnie zmieni smak naparu, fot. Shutterstock

Szukasz nowego smaku kawy? Oto prosty trik z ekspresem

Popularność kawy jest bezdyskusyjna – aż 87% Polaków pije ją każdego dnia, a średnia na jedną osobę to 2,4 filiżanki dziennie, czego dowodzą badania „Coffe U&A” przeprowadzone w 2022 roku. Nic dziwnego, że picie kawy już dawno przestało być zwykłą czynnością, a zamieniło się w swego rodzaju rytuał. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez przynajmniej jednej filiżanki, a spotkaniom z przyjaciółmi czy rodziną często towarzyszy właśnie ona. Jej plusem jest wszechstronność: espresso, cappuccino, latte, americano, flat white – opcji jest mnóstwo i każdy może znaleźć coś dla siebie. Nie brakuje wariantów z syropami czy innymi dodatkami.

Smak tej samej kawy różni się w zależności od ekspresu. Inaczej będzie smakować napar z ekspresu ciśnieniowego, przelewowego i french press. Jeśli masz ochotę wydobyć zupełnie inny smak naparu, spróbuj zmodyfikować ustawienia.

Dlaczego warto zmienić parametry parzenia?

Nie musisz posiadać różnych ekspresów w domu, aby eksperymentować ze smakiem kawy. Jeśli posiadasz klasyczny automatyczny, po prostu zmień ustawienia. Przykładowo: gdy mocniej zmielisz ziarna, napar będzie charakteryzował się mocniejszą goryczką. Jak tłumaczy Helena Frankowska, trenerka i baristka Tchibo:

Drobniejsza baza wydłuża ekstrakcję i podkreśla gorycz, grubsza sprawia, że napar staje się lżejszy i bardziej kwasowy. To prosty trik, a może całkowicie zmienić charakter naszej codziennej kawy.

Z kawą warto eksperymentować – w ten sposób możesz znaleźć najlepsze dla siebie warianty smakowe. Aby zacząć, wystarczy zwyczajna zmiana ustawień ekspresu automatycznego. Jako kolejną wypróbuj modyfikację temperatury parzenia: przy 90-96 stopniach smak będzie cięższy i bardziej goryczkowy. Z kolei przy 85-88 stopniach – łagodniejszy, z wyeksponowaniem nut kwiatowych i owocowych, jeśli ziarna posiadają taki profil. 

Czytaj dalej: