Dlatego lepiej nie jeść ryżu na drugi dzień. Może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego. Ekspertka wyjaśnia

Ryż pozostawiony na drugi dzień może być groźny dla zdrowia? Ekspertka ostrzega, że jedzenie ryżu po dłuższym przechowywaniu grozi zatruciem pokarmowym. Dowiedz się, dlaczego nie wolno jeść ugotowanego ryżu, który stał przez kilka godzin na kuchennym blacie i poznaj zasady bezpiecznego przechowywania.
Ile czasu może stać ryż po ugotowaniu?, fot. shutterstock.com

Dlaczego nie wolno jeść ryżu na drugi dzień?

Pozostawianie ugotowanego ryżu na blacie kuchennym może wydawać się niewinnym nawykiem, jednak – jak ostrzega farmaceutka Emma Camarasa – niesie to ze sobą poważne zagrożenia. W popularnym filmie na TikToku ekspertka podkreśla:

Nigdy nie zostawiaj ugotowanego ryżu na blacie na później, na jutro ani na nie wiadomo kiedy.

Ryż jest doskonałym środowiskiem dla rozwoju bakterii Bacillus cereus, która tworzy odporne na ciepło spory. Nawet gotowanie nie jest w stanie ich zniszczyć. Jeśli taki ryż pozostanie poza lodówką, bakterie szybko się namnażają i mogą produkować toksyny, które prowadzą do zatrucia pokarmowego.

@emmaceutica

No dejes arroz cocido hecho de un día para otro! Te lo cuento! #ciencia #arroz #gymbro #cocin #comida #dieta #medicina #farmacia #cuidarse #bacteria

Jak długo może stać ugotowany ryż?

Ugotowany ryż nie powinien pozostawać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Po tym czasie ryzyko rozwoju szkodliwych bakterii znacząco wzrasta. Ekspertka radzi:

Szybko go ostudź w zamkniętym pojemniku i nie podgrzewaj go wielokrotnie.

Najlepiej rozłożyć ryż na tacy, aby szybciej ostygł, a następnie przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 24 godziny. Po upływie tego czasu ryż należy wyrzucić, nawet jeśli nie widać na nim oznak zepsucia.

Dlaczego nie wolno jeść ryżu na drugi dzień?

fot. shutterstock.com

Jak prawidłowo ugotować ryż?

Aby zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego, należy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim ryż powinno się gotować w odpowiedniej ilości wody i w wysokiej temperaturze. Po ugotowaniu nie wolno zostawiać go na długo w garnku ani na blacie. Najlepiej od razu go zjeść. Jeżeli w garnku pozostanie po obiedzie jego nadmiar, to szybkie schłodzenie i przełożenie do szczelnego pojemnika będzie najlepszym wyjściem. Podczas odgrzewania ryżu warto pamiętać, by nie robić tego wielokrotnie – każde kolejne podgrzanie to szansa na rozwój bakterii.

Czytaj także: Jak ugotować idealny ryż na sypko? Mało kto zna ten trik!

Czy gotowany ryż jest zdrowy? 

Gotowany ryż to źródło węglowodanów, witamin z grupy B, magnezu i błonnika. Jest lekkostrawny i polecany osobom z problemami żołądkowymi. Jednak spożywanie ryżu przechowywanego w nieodpowiednich warunkach może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Objawy zatrucia Bacillus cereus to nudności, wymioty i biegunka – u osób z obniżoną odpornością mogą być szczególnie niebezpieczne. Z tego powodu warto stosować się do zaleceń ekspertów i unikać jedzenia ryżu na drugi dzień.

Czytaj także: Endokrynolog mówi wprost: „spożywanie chleba na śniadanie jest bardzo szkodliwe...”. Czym zastąpić pieczywo?