Poplista

Benson Boone - Sorry I'm Here For Someone Else
1
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else
Ed Sheeran - Azizam
2
Ed Sheeran Azizam
Maciej Skiba - Chcę Ciebie częściej
3
Maciej Skiba Chcę Ciebie częściej

Co było grane?

Bon Jovi - You Give Love a Bad Name
20:21
Bon Jovi You Give Love a Bad Name
Miley Cyrus - Flowers
20:28
Miley Cyrus Flowers
Michał Szczygieł - Nic tu po mnie
20:32
Michał Szczygieł Nic tu po mnie

Gotowany kalafior to przeszłość. Ten patent gwarantuje o niebo lepszy smak!

Jamie Vespa, ceniona dietetyczka, zdradza sekret, jak sprawić, by kalafior stał się nie tylko zdrowszy, ale i znacznie smaczniejszy. Kluczem do sukcesu jest pieczenie z dodatkiem jednego, wyjątkowego składnika.
Zmień sposób na kalafiora – piecz, a nie gotuj! Efekt cię zaskoczy, fot. Shutterstock

Co zamiast gotowanego kalafiora?

Gotowany kalafior rzadko zdobywa uznanie – często jest mdły i wodnisty. Jamie Vespa, dietetyczka i autorka bloga „Dishing Out Health”, przekonuje, że wystarczy jeden prosty trik, by odmienić jego smak i konsystencję. Sekret tkwi w pieczeniu kalafiora z oliwą z oliwek, która nie tylko podkreśla smak, ale także pozwala na karmelizację naturalnych cukrów zawartych w warzywie.

Dodaj ten jeden składnik do gotujących się ziemniaków. Będą gotowe znacznie szybciej!
Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni, ale czy wiesz, że możesz je ugotować szybciej i smaczniej? Wystarczy jeden prosty składnik, który prawdopodobnie już masz w domu.

Co do pieczonego kalafiora?

Według Vespy, klucz do sukcesu to oliwy z oliwek. Dzięki niej kalafior zyskuje złocistą, chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze. Oliwa nie tylko umożliwia idealne zrumienienie, ale także jest źródłem cennych polifenoli i zdrowych tłuszczów. To właśnie ona sprawia, że przyprawy lepiej przylegają do warzywa, a smak staje się bardziej wyrazisty.

Przepis na idealnie chrupiący kalafior

Jamie Vespa proponuje prosty przepis, który zamieni zwykły kalafior w wykwintną, pełną smaku przekąskę. Wystarczy kilka składników: oliwa z oliwek, papryka, sok z cytryny, a na koniec – odrobina parmezanu i czosnku. Ważne, by kalafior podzielić na równe różyczki – dzięki temu upiecze się równomiernie i będzie chrupiący.

Czym się różni żurek od barszczu białego? Większość Polaków tego nie wie!
Wielkanoc to czas, kiedy na polskich stołach królują tradycyjne potrawy. Wśród nich szczególne miejsce zajmują dwie zupy – żurek i barszcz biały. Choć często używamy tych nazw zamiennie, okazuje się, że różnice między nimi są...

Zdrowie z oliwą z oliwek na talerzu

Wybierając oliwę z oliwek jako kluczowy składnik, nie tylko wzbogacamy smak kalafiora, ale także korzystamy z jej licznych właściwości prozdrowotnych. Oliwa z oliwek jest ceniona za działanie przeciwzapalne, wysoką zawartość zdrowych tłuszczów i antyoksydantów.

Jak przygotować pieczony kalafior, który zachwyci każdego?

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 220°C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Kalafior mieszamy z oliwą i przyprawami, a następnie pieczemy do uzyskania złotego koloru. Na koniec doprawiamy parmezanem, czosnkiem i sokiem z cytryny. To szybki, zdrowy i wyjątkowo smaczny sposób na przekąskę lub dodatek do obiadu.

Źródło: getsurrey.co.uk

Jak przygotować chrupiące czipsy z ziemniaków? Sprawdź!
Domowe czipsy to szybka i smaczna przekąska. Idealna do filmowego seansu czy wspólnych zabaw w gronie domowników. Jak przygotować ten chrupiący smakołyk? To bardzo proste i wystarczy kilkanaście minut! Sprawdź!

Czytaj dalej:
Polecamy