Poplista

1
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino Tamo bien
2
sanah, Krzysztof Zalewski Eviva l'arte! (K. Przerwa-Tetmajer)
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

23:00
FAKTY RMF FM
23:05
Bonnie Tyler Holding Out for a Hero
23:10
Dermot Kennedy Power Over Me

Bez tych szaszłyków nie wyobrażam sobie grilla. Zawsze są prawdziwym hitem

Majówka to idealny czas na spotkanie z rodziną i znajomymi. W pierwsze dni maja szczególnie często robimy grilla. Co na niego przygotować, aby nie tylko miło spędzić czas, ale również zjeść coś pysznego? Proponujemy szaszłyki, które zadowolą każde podniebienie. Swoimi przepisami podzieliła się Ania Starmach.
Przepis na szaszłyki, fot. Shutterstock

Szaszłyki z łososiem. Przepis Ani Starmach

Szaszłyki:

  • 400 g fileta z łososia bez skóry
  • 12 młodych ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sos:

  • 300 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 długie ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 pęczku koperku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 10 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Szaszłyki: Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 minut (5 minut krócej niż zazwyczaj, ponieważ będą jeszcze na grillu). Po ugotowaniu przekrawamy je na pół lub ćwiartki. Łososia kroimy w kwadraty (mniej więcej 4x4 cm). Łososia i ziemniaki umieszczamy w misce, obficie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodajemy sól i pieprz. Ziemniaki i rybę naprzemiennie nabijamy na wykałaczki. Grillujemy przez 4-6 minut, obracając tak, aby ryba była przypieczona z każdej strony.

Sos: Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy nadmiar wody. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem i posiekanym koperkiem. Dodajemy sól, pieprz i oliwę.

Szaszłyki z kurczakiem. Przepis Ani Starmach

Szaszłyki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 szalotki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 duża szczypta kurkumy

Sos:

  • 200 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 papryczki chili
  • 1 szalotka
  • 1 pęd trawy cytrynowej

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Szaszłyki: Trzy szalotki blendujemy z kolendrą, dwiema gałązkami trawy cytrynowej, sosem sojowym, chili, czterema łyżkami mleczka kokosowego, kurkumą. Mięso kroimy w cienkie paseczki. Kurczaka przykrywamy powstałą pastą i odstawiamy do zamarynowania na godzinę. Po tym czasie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy przez kilka minut na patelni.

Sos: Orzeszki blendujemy na masło orzechowe. Na oleju przysmażamy posiekany czosnek, trawę cytrynową, chili, szalotkę. Dodajemy orzeszki, mleczko kokosowe. Sos podgrzewamy, aż zgęstnieje.

Czytaj dalej:
Polecamy

Więcej z kategorii: Hot news

Najchętniej czytane