To ciasto jest moim hitem na majówce. Błyskawicznie znika ze stołu

Majówka już za kilka dni. To idealny czas, aby zorganizować małe przyjęcie lub grilla. Co słodkiego zrobić, aby było pyszne i jednocześnie szybkie w przygotowaniu? Idealną propozycją jest ciasto marchewkowe. Przepisem podzieliła się Ania Starmach.
Przepis na ciasto marchewkowe, fot. Shutterstock

Przepis na ciasto marchewkowe według Ani Starmach

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
  • 350 g brązowego cukru
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1 obrane jabłko starte na tarce
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów pekan
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Ciasto marchewkowe – przepis Ani Starmach

W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy cukier brązowy i waniliowy, jajka. Mieszamy rózgą lub mikserem na wolnych obrotach. Mieszamy zawartości obu misek. Dodajemy startą marchew, jabłko, grubo posiekane orzechy i rodzynki, mieszamy. Dwie okrągłe formy o średnicy 22 cm smarujemy olejem. Przelewamy do nich ciasto i pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu całkowicie studzimy.

Do miski dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier puder i sok z cytryny. Miksujemy na wolnych obrotach. Połową masy smarujemy jeden krążek ciasta, przykładamy go drugim. Na wierzch ciasta marchewkowego wykładamy pozostałą część masy i dekorujemy orzechami. Smacznego!

Czytaj dalej: