Rodzaje czekolad - jak je rozpoznać?
Na sklepowych półkach pojawiają się coraz to nowsze smaki czekolad. Choć pod tym kątem firmy nie przestają zaskakiwać konsumentów, to i tak kluczowa jest zawartość miazgi kakaowej - to właśnie ona decyduje o tym, do jakiego rodzaju kwalifikuje się dana czekolada. Najwięcej miazgi kakaowej zawiera czekolada gorzka, najmniej – mleczna. Biała czekolada natomiast w ogóle nie ma jej w swoim składzie.
Ze względu na zawartość miazgi kakaowej, czekoladę możemy podzielić na czekoladę gorzką, której zawartość miazgi wynosi 70-99%, czekoladę deserową, w której znajdziemy 50-70% miazgi, czekoladę mleczną poniżej 50%. Jest także czekolada biała, ale ona tej miazgi kakaowej nie zawiera, a smaku nadaje jej tak naprawdę tylko masło kakaowe – mówi Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna.
Jaka czekolada jest najzdrowsza?
Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. św. Barbary w Sosnowcu tłumaczy, że najlepiej wybierać gorzką czekoladę, która daje naszemu organizmowi szereg korzyści.
Pod względem żywieniowym można powiedzieć, że czekolada gorzka jest najbardziej pożądana. Dlaczego? Ze względu na to, że zawiera dużo miazgi kakaowej, a kakao ma właściwości przeciwutleniające, zmniejszające stany zapalne, jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, żelaza. Są to takie substancje, które poprawiają pamięć i koncentrację, a czekolada także pobudza wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Jakiej czekolady nie kupować?
Patrycja Mochocka tłumaczy, że najlepiej wybrać czekoladę z krótkim składem i mniejszą ilością cukru. Powinniśmy także uważać na to, aby nie kupować produktów czekoladopodobnych, czyli takich, w których zawartość miazgi kakaowej jest mniejsza niż 25%.
Powinniśmy wybierać czekolady tak naprawdę z jak najkrótszym składem i takie, które mają mniejszą zawartość cukru. Czekolady mleczne z dużą ilością kremu, z jakimiś dodatkami będą miały tego cukru najwięcej. I najważniejsza rzecz jest taka, żebyśmy nie wybierali produktów czekoladopodobnych, czyli takich, w których tej miazgi kakaowej jest tak naprawdę poniżej 25%.
- Niestety, czekolada jest bogato kaloryczna i nieważne, czy jest to czekolada gorzka, czy to jest czekolada mleczna, bo w całej tabliczce znajduje się 500-600 kilokalorii, a jedna kostka to 30-35 kilokalorii – przypomina.
Jak rozpoznać dobrą czekoladę?
O czym powinniśmy wiedzieć przy wyborze czekolady? Im więcej kakao w składzie, tym będzie bardziej gorzka, dlatego jej smak może nie wszystkim przypaść do gustu. Warto wiedzieć też o tym, że jeśli czekolada łamie się nam w rękach, to oznaka tego, że jest dobra jakościowo.
Jaka jest najlepsza czekolada? Tak naprawdę wszystko zależy od preferencji smakowych, bo z punktu widzenia dietetycznego najlepsza jest czekolada gorzka, ale im więcej tego kakao w czekoladzie, tym będzie ona mniej tolerowana - nie będzie taka słodka, nie będzie taka dobra dla naszych kubków smakowych. Ale jednocześnie czekolada nie powinna być taka miękka, czyli powinna tak naprawdę powinna łamać się nam w rękach. Wtedy możemy powiedzieć, że ta czekolada jest dobra jakościowo – tłumaczy dietetyczka.