Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

07:51
Artemas i like the way you kiss me
07:54
Kombi Słodkiego miłego życia
08:00
FAKTY RMF FM

Polacy uwielbiają tę zupę! Trafiła na listę 100 najgorszych potraw świata

Każdego roku na stronie Taste Atlas publikowane są zestawienia najlepszych i najgorszych dań świata. Tym razem na liście najbardziej kontrowersyjnych potraw znajdziemy m.in. tradycyjną, czeską zupę, która jest również popularna w wielu regionach Polski. Też umieścilibyście ją w tym rankingu?
fot. shutterstock.com

W tegorocznej edycji rankingu przygotowanego przez Taste Atlas na 31. miejscu znalazła się Chlebová polévka prosto z Czech, czyli po prostu - popularna również w Polsce - zupa chlebowa. W zestawieniu 100 najgorszych potraw na świecie wyłonionych na podstawie 600 000 ocen nie zabrakło polskich przysmaków. Na 23. lokacie uplasowała się tradycyjna kiełbasa ze Śląska Żymlok, a na 29. Czernina - zupa przygotowywana z krwi kaczki lub gęsi i bulionu, a typowe dodatki to makaron lub knedle ziemniaczane oraz suszone owoce i różnorodne przyprawy, takie jak goździki i ziele angielskie. Co w 2025 roku wzbudzało największe kontrowersje? Co smakowało oceniającym najmniej?

Warto wiedzieć: Polski przysmak znalazł się na liście najgorszych potraw na świecie. Polacy go uwielbiają, obcokrajowcy dostają mdłości

3 najgorsze dania na świecie

Na czele listy najgorszych dań świata znalazła się islandzka specjalność - svið, czyli opalone i gotowane owcze głowy, które swoim wyglądem mogą przerazić niejednego smakosza. Tuż za nią uplasował się blodpalt, szwedzki pieróg z krwią, który również nie każdemu przypadnie do gustu. Trzecie miejsce przypadło szwedzkiemu calskrove, czyli pizzy z hamburgerem i frytkami, co jest dowodem na to, że kulinarna kreatywność nie zna granic. Jednak nie wszystkim to smakuje.

Chlebová polévka - kontrowersyjna zupa chlebowa

Na tej niechlubnej liście znajdziemy tradycyjną potrawę naszych południowych sąsiadów, która jest również popularna w wielu regionach naszego kraju. To zupa chlebowa przygotowywana z czerstwego chleba, wody, cebuli i różnych przypraw. Bardziej wyrafinowane wersje czasami zagęszczane są jajkami, serem i mogą zawierać smakowite buliony lub różne warzywa korzeniowe.

Charakteryzująca się gęstą konsystencją chlebowa polévka to popularne danie nie tylko w Czechach, często spożywa się je samo lub w towarzystwie chrupiących grzanek. Na Śląsku możemy spotkać jej uproszczoną wersję, czyli Wodziankę. Do jej przygotowania potrzebujemy wrzątku, czerstwego chleba i tłuszczu (np. smalcu ze skwarkami).

Czytaj także: Śląski chrust. Jak przygotować pyszne ciasteczka? Sprawdź tradycyjny przepis!

Polecamy