Poplista

Maciej Skiba - Chcę Ciebie częściej
1
Maciej Skiba Chcę Ciebie częściej
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino - Tamo bien
2
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino Tamo bien
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka - samoloty
3
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka samoloty

Co było grane?

Kelly Rowland / Nelly - Dilemma
04:13
Kelly Rowland / Nelly Dilemma
Łukasz Zagrobelny - Gdy jesteś tu
04:17
Łukasz Zagrobelny Gdy jesteś tu
Wiktoria Kida / Księga Żywiołów - Oj, dziewczyno!
04:20
Wiktoria Kida / Księga Żywiołów Oj, dziewczyno!

Alarmujące wyniki badań w sprawie plastikowych pojemników na jedzenie. Przestań tak robić!

Jak wynika z najnowszych badań, korzystanie z plastikowych pojemników na wynos może znacząco zwiększać ryzyko rozwoju chorób serca, w tym niewydolności serca. Naukowcy odkryli, że nawet krótkotrwałe narażenie na cząsteczki uwalniane do żywności lub napojów z plastiku może prowadzić do zmian w tkance mięśnia sercowego.
fot. Shutterstock

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Ecotoxicology and Environmental Safety” szczury były karmione wodą, która została doprowadzona do wrzenia w plastikowych pojemnikach przez różne odstępy czasu: 1 minutę, 5 minut oraz 15 minut. Po trzech miesiącach analiza próbek kału szczurów wykazała zmiany w ich mikrobiomie jelitowym, a badanie tkanki sercowej ujawniło „obszerne” uszkodzenia.

Zmiany w mikrobiomie jelitowym i tkance serca

„Rezultaty wskazują, że spożycie tych substancji uwalniających się z plastiku zmienia środowisko jelitowe, wpływa na skład mikrobioty jelitowej oraz modyfikuje metabolity mikrobioty, szczególnie te związane z zapaleniem i stresem oksydacyjnym” - głosi raport. Dodatkowo, narażenie to skutkowało uszkodzeniem tkanki mięśnia sercowego szczurów, obok zwiększenia markerów uszkodzenia mięśnia sercowego, zapalenia i stresu oksydacyjnego.

Co zalecają badacze?

Chociaż autorzy nie zalecają żadnych konkretnych działań poza stwierdzeniem, że „konieczne są dalsze badania”, zauważają na podstawie istniejących danych „aby zapobiec dalszym szkodom dla zdrowia ludzkiego spowodowanym przez produkty plastikowe, istotne jest unikanie używania plastikowych pojemników do przechowywania żywności w wysokiej temperaturze, ograniczenie używania produktów plastikowych w codziennym życiu oraz wdrożenie terminowych środków kontroli zanieczyszczenia plastikiem”.

To badanie rzuca nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z codziennym używaniem plastikowych pojemników na wynos. W obliczu rosnącej świadomości na temat wpływu plastiku na środowisko i zdrowie ludzkie, wyniki te mogą przyczynić się do zmiany nawyków konsumenckich oraz zachęcić do poszukiwania bardziej zrównoważonych i bezpiecznych alternatyw.

Czytaj dalej:
Polecamy