Poplista

Maciej Skiba - Chcę Ciebie częściej
1
Maciej Skiba Chcę Ciebie częściej
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino - Tamo bien
2
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino Tamo bien
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka - samoloty
3
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka samoloty

Co było grane?

Carla Fernandes - Co, jeśli
20:10
Carla Fernandes Co, jeśli
Bonnie Tyler - If You Were A Woman And I Was A Man
20:13
Bonnie Tyler If You Were A Woman And I Was A Man
Marshmello / Ellie Goulding / Avaion - Save My Love
20:18
Marshmello / Ellie Goulding / Avaion Save My Love

To warzywo walczy z wysokim cukrem. Masz je w lodówce

Cukier jest wszechobecny. Znajdziemy go w składzie wielu produktów spożywanych na co dzień. Warto dbać o jego ograniczanie, bo nadmiar prowadzi do poważnych chorób i problemów ze zdrowiem. Okazuje się, że niezwykle pomocne jest w tej kwestii niepozorne warzywo, które każdy ma w lodówce.
To warzywo walczy z wysokim cukrem. Masz je w lodówce, fot. Shutterstock

To warzywo ogranicza poziom cukru we krwi

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie „Clinical and Translational Science” rzucają nowe światło na popularne warzywo, po które sięgamy dosyć często. Naukowcy wzięli pod lupę marchewkę – odkryto imponujące właściwości poprawiające mikroflorę jelit. Zdaniem profesora Larsa Porskjaer Christensena, który jest głównym autorem badań, bakterie jelitowe rozkładają błonnik, a tego w marchewce jest dosyć dużo.

Marchew jest bogata w bioaktywne acetylenowe oksylipiny. Wykazują one działanie przeciwcukrzycowe, poprzez produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. To – zdaniem badacza – wpływa na szlaki sygnałowe insuliny. Dodatkowo w tym warzywie odkryto falcarinol i falcarindiol, związki bioaktywne, które poprawiają działanie insuliny.

Dlaczego warto sięgać po marchew?

Zbawienne działanie marchwi potwierdzono w badaniach na myszach z cukrzycą. Zwierzęta, którym podawano sproszkowane warzywo, miały lepsze wyniki glikemiczne. Naukowcy podkreślają, że konieczne są dalsze badania w kierunku powiązania marchewki z działaniem przeciwcukrzycowym, jednak już teraz zachęcają oni do włączania jej do diety. Szczególnie jeśli chodzi o osoby zmagające się z chorobą cukrzycową.

Należy jednak pamiętać, że to jedynie wskazówka. Na pewno nie zastąpi ona zaleceń lekarza, który dobiera dietę i wskazania do stopnia rozwinięcia choroby. 

Naukowcy obalili popularny mit dotyczący czerwonego mięsa!
Czerwone mięso od lat budzi kontrowersje. Wcześniejsze badania nie pozostawiały złudzeń – jego regularne spożywanie, zwłaszcza w postaci smażonej czy przetworzonej, mogło sprzyjać rozwojowi nowotworów, chorób serca, naczyń oraz jelit....

Polecamy

Więcej z kategorii: Zdrowie

Najchętniej czytane