Poplista

1
sanah, Krzysztof Zalewski Eviva l'arte! (K. Przerwa-Tetmajer)
2
Ed Sheeran Azizam
3
Sobel, francis, Deemz KOCHASZ?

Co było grane?

14:07
VIZE / Tom Gregory Never Let Me Down
14:10
Kuban / Mrozu / Favst Zanim spadnie deszcz
14:14
Kygo / Tina Turner What's Love Got to Do

Poczuj jesień w kuchni! Przygotuj pyszny krem z dyni wg przepisu Magdy Gessler

Pogoda coraz mocniej przypomina, że lato już za nami, dlatego możemy śmiało rozpocząć nowy sezon w kuchni! Krem z dyni to klasyczna jesienna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Wersja tego dania według Magdy Gessler zachwyca nie tylko bogactwem smaków, ale również prostotą przygotowania.
Krem z dyni, fot Shutterstock

Dynia, jako główny składnik, łączy się tu z aromatycznymi przyprawami, tworząc kremową konsystencję i wyrazisty smak. Dodatek świeżych ziół i śmietany nadaje zupie wyjątkowej głębi. Ten przepis to doskonała propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować ten wyjątkowy krem, według przepisu jednej z najbardziej znanych polskich restauratorek.

Składniki na krem z dyni:

  • 1,5 kg dyni
  • 250 ml mleka
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 300 g sera gruyere lub radamer
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • sól morska, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 garści pestek dyni
  • natka pietruszki

Przepis na krem z dyni:

Najpierw umyj dynię, usuń pestki oraz włókna, a następnie pokrój ją w kostkę. Pestki warto zachować, ponieważ posłużą do dekoracji zupy, a także mogą być użyte w innych przepisach jako zdrowy dodatek. Pokrojone kawałki dyni umieść w dużym garnku, dodaj mleko oraz wcześniej przygotowany bulion. Dopraw całość szczyptą soli i gotuj, aż dynia zmięknie. W międzyczasie zetrzyj ząbki czosnku i wrzuć je do gotującego się wywaru, aby smaki mogły się dokładnie połączyć. Po ugotowaniu zupę należy odstawić do ostygnięcia, a następnie zmiksować składniki na gładką masę. Aby zagęścić krem, dodaj śmietankę i sery, po czym dopraw go pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową zupę podgrzewaj na średnim ogniu przez około 15 minut i w tym czasie upraż pestki dyni na patelni, aby wydobyć ich aromat. Potem nimi oraz świeżo posiekaną pietruszką udekoruj gotowe danie.

Czytaj dalej:
Polecamy