Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

14:29
Calvin Harris How Deep is Your Love
14:32
Carla Fernandes Co, jeśli
14:41
Foreigner I Want To Know What Love Is

Rozgrzej się!

Przez żołądek do serca, ale też do ciepła! Za oknem mróz daje się we znaki, ale jest na to rada. Bardzo smaczna!

Jednym z doskonałych sposobów na rozgrzanie może być zupa cebulowa. Oto prosty przepis:


Cebulę należy dusić na małym ogniu, aż do momentu, kiedy nabierze złocisto-brązowej barwy. Obowiązkowym dodatkiem do tego posiłku jest grzanka, np. z bagietki, z zapieczonym serem.

Składniki:

- 5 dużych cebul
- 100 g masła
- 100 g tartego sera Ementaler lub Gruyère
- łyżka mąki
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
- kieliszek białego wina (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- przyprawy: łyżeczka kozieradki, kuminu, estragonu, rozmarynu, majeranku i gałki muszkatołowej
- pieczywo na grzanki

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i po minucie mąkę, która zagęści całość. Dokładnie mieszamy i zalewamy winem. Czekamy chwilę, aż alkohol odparuje. Następnie podlewamy - w krótkich odstępach czasu - bulionem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Osobno przygotowujemy grzanki - kroimy bagietkę, smarujemy jej kawałki oliwą i posypujemy startym serem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika (do 150 stopni z górną grzałką) i przypiekamy do momentu aż ser dobrze się nie rozpuści. Tak przygotowane grzanki należy ułożyć na wierzchu zupy.

Smacznego!

Polecamy