Piernik dla zabieganych. Gotowy w mgnieniu oka

Boże Narodzenie za rogiem, a ty wciąż wciąż martwisz się, że nie zdążysz upiec piernika? Spokojnie! Ania Starmach przychodzi z pomocą i prezentuje przepis na ekspresowy piernik, który zachwyci domowników aromatem i smakiem, a przy tym nie wymaga wielogodzinnych przygotowań. To idealna propozycja dla wszystkich zabieganych, którzy chcą poczuć magię Bożego Narodzenia bez stresu i pośpiechu.
Piernik na szybko. Przepis Ani Starmach, fot. Shutterstock

Szybki świąteczny piernik. Sprawdzony przepis Ani Starmach

Ekspresowy piernik według Ani Starmach to prawdziwy hit – nie tylko dlatego, że przygotujesz go błyskawicznie, ale także dzięki bogactwu bakalii, domowej skórce pomarańczowej i czekoladowej polewie. Wilgotny, pachnący miodem i przyprawami, z chrupiącymi orzechami i suszonymi owocami – taki piernik z pewnością stanie się gwiazdą świątecznego stołu. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, który nie zawiedzie nawet w ostatniej chwili, koniecznie wypróbuj tę recepturę!

Piernik na szybko. Przepis Ani Starmach

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g płynnego, jasnego miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g suszonych moreli
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
  • 20 g suszonych śliwek
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50 ml mleka
  • 50 ml masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Piernik. Przepis na świąteczne ciasto

Śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki. Orzechy posiekaj. Dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Za pomocą miksera masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy oraz miód. Mieszaj, używając miksera (niskie obroty) lub drewnianej łyżki. W osobnej misce ubij białka. Ostrożnie wymieszaj białka z masą piernikową. Całość przełóż do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 50-60 minut. Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.
Polewa: podgrzej mleko z masłem, dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową. Smacznego!

Czytaj dalej: