Polskie potrawy na liście 100 najgorszych dań na świecie. Internauci wybrali!
18 maja 2025 na TasteAtlas zamieszczono zestawienie 100 najgorzej ocenianych dań na świecie. Ranking opiera się na opiniach użytkowników tej strony - odnotowano 640 139 ocen, z czego 414 185 zostało uznanych przez system za uzasadnione. Celem prezentowanych list (znajdziemy tam nie tylko te najgorsze, ale również najlepsze potrawy) jest promowanie lokalnych produktów spożywczych, wzbudzanie dumy z tradycyjnych potraw i ciekawości na temat potraw, których jeszcze nie mieliśmy okazji spróbować.
Czytaj także: Polska zupa na liście 100 najgorszych potraw na świecie. Obcokrajowcy dostają mdłości
W tegorocznej edycji rankingu przygotowanego przez Taste Atlas znalazły się tylko 3 potrawy z Polski:
- żymlok,
- czernina,
- kiełbasa parówkowa.
Kiełbasa parówkowa na liście 100 najgorzej ocenianych potraw na świecie w 2025 roku, fot. shutterstock.com
Kontrowersyjna kiełbasa parówkowa
Kiełbasa parówkowa to tradycyjna kiełbasa wieprzowa pochodząca z Polski. Z czego jest zrobiona? To najczejściej mieszanka półtłustej wieprzowiny, policzków, soli, gałki muszkatołowej, czosnku, papryki i białego pieprzu. Mięso i tłuszcz są mielone, emulgowane zimną wodą lub kruszonym lodem, a następnie mieszane z mielonymi policzkami i resztą składników.
Czytaj także: Tradycyjny przysmak z Polski fatalnie oceniony przez internautów. Ślązacy go uwielbiają!
Mieszanką napełnia się osłonki, a kiełbaski są łączone, zwijane i wieszane w temperaturze pokojowej, zanim zostaną wędzone na gorąco do jasnobrązowego koloru. Czy parówkową trzeba gotować? Można podawać ją na ciepło i zimno. Najczęściej kiełbaski są krótko gotowane w gorącej wodzie i zwykle podawane na śniadanie.
Oto 3 najgorsze potrawy na świecie
Ranking „100 najgorzej ocenianych potraw na świecie”, sporządzony przez TasteAtlas, wzbudza wiele emocji. Na liście znajdziemy dania z różnych zakątków świata, które budzą skrajne emocje - jedni je uwielbiają, u innych budzą obrzydzenie. Tym razem na szczycie listy znalazły się:
- Svið - to dpowiednio przygotowana połowa głowy owcy podawana jest zazwyczaj z dodatkiem tłuczonych brukwi, galaretki z rabarbaru oraz tłuczonych ziemniaków, szczególnie podczas tradycyjnego islandzkiego święta zimowego zwanego Þorrablót.
- Blodpalt – szwedzkie kluski, które podobnie jak czernina, mają w swoim składzie krew. Ich smak jest dla wielu trudny do zaakceptowania.
- Thorramatur – islandzki zestaw tradycyjnych potraw, w tym fermentowanego rekina. Jego amoniakowy zapach i intensywny smak sprawiają, że nie każdy ma odwagę go spróbować.