Poplista

1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
2
Dennis Lloyd Mad World
3
Alex Warren Ordinary

Co było grane?

01:33
Viki Gabor Daj mi znak
01:36
Zara Larsson Lush Life
01:47
Wiktor Dyduła / Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie

Ta tarta z truskawkami to mój absolutny hit. Lepszej nigdy nie jadłam

Sezon na truskawki już się rozpoczął. Wielbiciele tych owoców mogą jeść je na różne sposoby. Choć są przepyszne bez żadnych dodatków, można szybko przygotować z nich wyśmienity deser. Wśród nich jest tarta z truskawkami, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Jak ją zrobić? Przepis zdradziła Ania Starmach.
Przepis na tartę z truskawkami, fot. Shutterstock

Tarta z truskawkami. Przepis Ani Starmach

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml mleka
  • 500 g świeżych truskawek
  • świeża mięta

Przepis na tartę z truskawkami według Ani Starmach

Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni. Po 15 minutach ściągnij papier i obciążenie, a tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru. Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika.

Nadzienie: Budynie przygotuj według instrukcji na opakowaniu (do przygotowania użyj 500 ml mleka). Laskę wanilii natnij wzdłuż nożem. Przeciągnij ostrzem noża przez środek rozkrojonej wanilii i wyjmij ziarenka. Ziarenka dodaj do przygotowanego wcześniej budyniu. Kremem przykryj ostudzone ciasto. Dodaj pokrojone truskawki i świeżą miętę.

Źródło: aniastarmach.pl

Czytaj dalej:
Polecamy